Selekcja pomiędzy kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą daje nam producent. W jaki sposób w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wobec tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy każdym mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu wyszukany rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
Kawa Kopi Luwak Sumatra
Kawa mielona jest perfekcyjną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na właściwej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej zdobycia jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W doborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odszukać się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.