Dania włoskie – prostota ale przede wszystkim radość z spożywania

Dla fanatyków kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, wspaniałą ideą jest kuchnia italiano, a w takim razie nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w najwyższym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z gigantycznej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, niemniej jednak oraz parmezanu – sera, który kochają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których przystają między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi ubóstwiają również pomidory, oliwki, czosnek i naturalnie cebulę.

Pizza Kraków

Połączenie dobrych składników z należytymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja z innych? Największym atutem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.

Dodaj komentarz